Social Hållbarhet
Pysisk ohälsa
Ett samhälle där människor har bra hälsa och har ett bra liv är ett socialt hållbart samhälle. Idag blir det allt mer vanligt att unga lider av psykisk ohälsa som ångest, depression och stress. Detta kan leda till att de blir hinder för barns och ungas utveckling och möjligheter. Därför är det viktigt att idag våga prata om psykisk ohälsa för att kunna minska antalet drabbade.
Vad DU kan göra om någon närstående lider utav psykisk ohälsa:
-
Våga fråga
Hur mår personen? Inte bara för frågandets skull utan för att du genuint bryr dig.
-
Lyssna
Ibland behöver man inte säga så mycket för att vara ett stöd, ibland räcker det att lyssna.
-
Fråga personen hur den vill att du ska agera
personen kanske föredrar att skriva när den mår dåligt i stället för att prata. Fråga hur du ska agera för att kunna hjälpa personen så bra som möjligt.
-
Läs på om psykisk hälsa
Googla, låna böcker, lyssna på poddar om psykisk hälsa och ohälsa så du blir insatt i ämnet. Det är svårt att hjälpa om man inte vet vad det handlar om.
-
Acceptera ett nej
Personen kanske inte vill prata om sitt mående just nu och det är okej. Visa att du finns där när personen är redo att prata. Försök inte tvinga fram det.
-
Inga spydiga kommentarer
Att säga saker som "du är ju alltid ledsen", "ryck upp dig" eller liknande förvärrar oftast personens mående och när man mår psykiskt dåligt har man ofta redan dåligt samvete för sina nära och kära och man dömer sig själv väldigt mycket för att man inte mår bra.
Vad du kan göra som lider av psykisk ohälsa
-
Ge dig själv tillräckligt med sömn och vila
Din motståndskraft mot stress och ångest ökar om du sover bra.
-
Ta hand om kroppen
Att du tar hand om dig fysiskt påverkar hur du mår psykiskt. Du behöver äta bra, vila och röra på dig regelbundet för att kroppen ska må bra. Detsamma gäller för din psykiska hälsa.
-
Gör saker som får dig att må bra
När du mår dåligt kan det kännas som att ingenting är meningsfullt eller är riktigt roligt. Även om det kan vara jobbigt är det oftast bra att göra sådant som du tidigare har tyckt om. Sådant som du förknippar med att må bra.
-
Hitta sätt att uttrycka dig på
Genom att uttrycka dina tankar och känslor kan du få nya perspektiv som kan leda till att du mår bättre. Det kan till exempel vara att berätta, skriva, måla, sjunga eller spela ett instrument.
FN´s globala mål “Hälsa och välbefinnande” vill säkra hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla. Det vill vi på Pengakollen också och lyfter därför fram psykisk ohälsa och vad man kan göra för att minska på detta i vårt samhälle.
